Kırıkkale şehir rehberi, Türkiye’nin nüfusa göre 62. şehri,İç Anadolu bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde il merkezli şehir ; Şehrin toplam nüfusu 2019 yılı tüik verilerine göre 286.602 ‘dir. Kırıkkale ilinin Plaka kodu 71 şehirler arası telefon kodu 0318 dir. Kırıkkale ilinin posta kodu 71000, rakımı 700 metredir. Kırıkkale, 21 Haziran 1989 tarihinde ve 3578 sayılı yasa ile il olmuştur. Başkentin doğusunda, Ankara–Samsun ve Ankara–Sivas karayollarının 79. km’sinde. Ankara–Kayseri demiryolu üzerinde de istasyonu vardır. Kırıkkale canlı bir sanayi ve ticaret merkezidir.
Yazımızda Kırıkkale şehir rehberini,ilçe ve mahallelerini, coğrafi özelliklerini, iklim özellikleri ve yeryüzü şekillerini, detaylı şehir tarihini, jeolojik yapısını, kısaca gezilecek yerlerini ve şehir ile ilgili resimleri, Kırıkkale hakkında ki bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.
Kırıkkale Şehri Hakkında Bilgi – Şehir Rehberi
Kırıkkale Şehri İlçeleri ve Mahalleleri
Kırıkkale ilinde toplam 9 ilçe ve 88 mahalle bulunmaktadır. İlçeleri :
1-Bahşili
2-Balışeyh
3-Çelebi
4-Delice
5-Karakeçili
6-Keskin
7-Merkez
8-Sulakyurt
9-Yahşihan

Kırıkkale Şehir Rehberi – Coğrafi Özellikler(İklim,Bitki Örtüsü,Dağları,Ulaşım,Akarsu,Geçim Kaynağı)
Kırıkkale Fiziki Coğrafya, Dağları
İl toprakları kuzeyindeki Çamlıca, Karakaya ve Kırıkkale tepelerinin ovaya indikleri meyil üzerinde bulunmaktadır. İl topraklarının denizden ortalama yüksekliği 700 m. dir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan Koçu Dağı 4 km genişlik ve 7 km uzunluğa sahip olup en yüksek noktası Yığlıtepe’dir (1278 m.) dir. Güney ve güneydoğuda Denek Dağ sırası Çoruhözü Vadisinin güneyinde Keskin ile İzzettin Köy arasında uzanmaktadır. En yüksek noktaları; Gavur Tepesi (1742 m.) ile Bozkaya Tepesi (1577 m.)’dir. Bölgenin en uzun, en geniş ve en yüksek kütlesini oluşturur, uzunluğu 44 km, genişliği 30 km’dir. Kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan Küre Dağ’ının en yüksek yeri Küre Tepesi (1450 m.) dir.
Kırıkkale İklim,Bitki Örtüsü,Akarsuları
Kırıkkale ili ılıman iklim kuşağında yer almaktadır. Ancak bulunduğu alanın denizden uzak oluşu, günlük sıcaklık farkının bozkır olmasından dolayı değişmelere uğraması gibi nedenlerle iklim karasallaşmaktadır.
Kızılırmak: İldeki en önemli akarsu Kızılırmak’tır. Sivas‘ın Zara ilçesinin doğusundaki dağlardan doğan Kızılırmak, il topraklarına güneyde Çelebi ilçesinden girer; kuzey yönünde akarak Merkez ilçede kuzeybatıya yönelir, il topraklarından çıkıp kuzeyde Çankırı–Kırıkkale il sınırını oluşturur. Kızılırmak’ın Hasandede – Hacılar arazileri üzerinde Kapulukaya Barajı kuruludur.
Delice Çayı: Kızılırmak’ın en önemli kollarından biri Delice Çayı’dır. Yozgat sınırı boyunca bir müddet aktıktan sonra Delice ilçe merkezine yaklaşır. Daha sonra tekrar bu iki ilin sınırı boyunca güneydoğudan il topraklarını terk eder. Çayın il içerisinde kalan kesimi yaklaşık 50 km. uzunluğundadır.
Çoruhözü Deresi: Kızılırmak’a doğudan karışan bir koldur. İzzettin Köyü’nün yukarı kısımlarından doğar. İzzettin-Balışeyh arasında demiryoluna paralel olarak merkez ilçeden geçer ve Kızılırmak’a karışır. Derenin güzergahı dahilinde tarım alanlarına büyük katkısı vardır. Dere üzerinde sulama amacıyla motopomplar yeralmaktadır. Uzunluğu 48 km’dir.
Okun Deresi: Elmadağ’ın güney eteklerinden akan suların meydana getirdiği Balaban ve Sarılıöz Çayları, Kılıçlar Kasabası yakınlarında birleşerek Okun Deresi’ni meydana getirirler. Yaklaşık 13 km uzunluğa sahip olan Dere, Irmak Kasabası yakınlarında Kızılırmak’a kavuşur. Bu akarsulardan başka; yaz aylarında kuruyan bazı dere ve çaylar da vardır. Ahılı Deresi, Kuruçay Deresi, Yeni Çıkan Deresi bunlardan bazılarıdır.

Kırıkkale Şehir Tarihi
Kırıkkale Adı Nereden Gelmektedir?
Eskiden çok küçük bir köy iken, Cumhuriyetten sonra, hızla gelişen merkezlerdendir. Şehrin adı, yakınında bulunan Kırık köy ile yanı başındaki kaleden ileri gelir.
Kırıkkale Gezilecek Yerler
1-Nur Camii
2-Çeşnigir Köprüsü
3-Karaahmetli Tabiat Parkı
4-Hasandede Camii ve Türbesi
5-Celal Bayar Parkı
6-Kırıkkale Şehitler Parkı
Ayrıca şehir ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Kırıkkale Belediyesi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Son güncelleme :